Kada ste zadnji puta bili na pregledu očiju svog djeteta?

Podijeli

   

Roditelji uvijek s velikom pažnjom biraju liječnika za svoje dijete pogotovo kada je riječ o nježnom oku. Dobar vid uvijek je važna tema kod zdravlja djece, a detekcija različitih poteškoća zauzima bitno mjesto kako bi se vid kod djece razvijao besprijekorno.

Tim oftalmologa u Poliklinici Ghetaldus uz svoje višegodišnje iskustvo u radu s djecom garancija su dobrog izbora kako za prvi pregled djeteta tako i za preventivne preglede ili preglede za dobru dijagnostiku i liječenje ako su roditelji primijetili neke simptome.

Oftalmološki pregled za djecu predškolske i školske dobi u Poliklinici Ghetaldus uključuje:

  • oftalmološki pregled djeteta, dijagnostiku i liječenje strabizma, slabovidnosti, prirođene mrene i suženja suznih kanala
  • subjektivno određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu
  • testovi za strabizam i stereovid
  • širenje zjenica i objektivno određivanje dioptrije (skijaskopija)
  • biomikroskopiju prednjeg segmenta i pregled očne pozadine oka

Problem s očima može se kod djece razviti u bilo kojoj dobi a roditelji i nisu ponekad svjesni problema koje dijete ima s vidom odnosno s očima. Djeci bi se po rođenju trebao provjeriti vid te ponoviti kontrolu nakon šest mjeseci. Također vid treba provjeriti do četvrte godine života te potom svake dvije godine.

Kada ste zadnji puta bili na pregledu očiju svog djeteta?

Djeca za koju se sumnja da imaju probleme s vidom obvezno treba odvesti oftalmologu na detaljnija ispitivanja vida i sposobnosti fokusiranja na objekte čim se uoče određeni problemi. Vid se u djece razvija do njihove šeste godine te kasno otkrivanje može utjecati na duže vrijeme liječenja i slabije rezultate. Kod djeteta koje krene u školu s neotkrivenim poremećajem vida postoji mogućnost iskazivanja problema u vidu poteškoća pri učenju.

Koji su najčešće problemi u dječjoj dobi?

Među najčešćim bolestima oka u dječjoj dobi spadaju, strabizam, slabovidnost, titranje očiju. Dijagnosticiranje i pretraga vezana za slabovidnost naročito je potrebna kod djece mlađe dobi.

Simptomi strabizma

Strabizam predstavlja poremećaj pokretljivosti očiju koji se najčešće rješava nošenjem naočala. Za ispravnu sliku oči moraju biti usmjerene u istom smjeru a ako oba oka nisu poravnata dijete može imati dvostruku sliku okoline. Kod djece ovaj poremećaj može prerasti u slabovidnost jer će mozak pokušavati “isključiti” jedno oko iz stvaranja slike trodimenzionalnog prostora.

Slabovidnost kod djeteta

Djeca najčešće nisu svjesna da imaju smanjenu vidljivost jednog oka, a roditelji ovaj nedostatak vrlo rijetko otkrivaju sami. Roditelji obično reagiraju kada je vidna oštrina smanjena na oba oka budući da tada dijete pokazuje znakove slabijeg vida. Također, roditelji trebaju biti posebno oprezni ako u obitelji ima sličnih dijagnoza. Važno je čim ranije otkriti ovaj nedostatak jer se pravilnom dijagnozom, nošenjem naočala i vježbanjem slabijeg oka vid može popraviti.

Dioptrijske naočale za djecu

Glavna svrha dječjih dioptrijskih naočala je očuvanje dobrog vida. Većina djece mora nositi naočale zbog problema s dalekovidnošću ili kratkovidnošću. Prema potrebi oftalmolog može propisati nošenje naočala cijelo vrijeme ili samo dio vremena, kao što je nošenje u vrijeme pisanja domaće zadaće ili boravka u školi. Zadaća roditelja je da cijelo vrijeme potiču svoje dijete i objasne mu koji su ciljevi nošenja naočala te da su one vrlo moderne u današnje vrijeme, a svakako ga treba pohvaljivati za nošenje naočala.

Dioptrijske naočale za djecu

Poliklinika Ghetaldus obavlja preglede za djecu u svojih 35 oftalmoloških ordinacija diljem Hrvatske, a u sklopu dječje oftalmologija i strabizma u Zagrebu na lokaciji Zrinjevac, 16, kontakt telefon: 5552-723,  te u sklopu Dijagnostičkog centra u DZ Siget, 1.kat, kontakt telefon: 6547-072.

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji