Djeca i kontaktne leće: Koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća?

Podijeli

   

Najčešća dob kada djeca kreću s kontaktnim lećama je tinejdžerska dob, ali o svakom se slučaju odlučuje individualno - ovisno o veličini oka, zakrivljenosti i indikaciji za njeno nošenje.

Mnogi se roditelji pitaju može li njihovo dijete uopće nositi kontaktne leće - kada je idealno vrijeme, koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća? Djeca mogu nositi kontaktne leće, a dobna granica određuje se individualno.

Kada je vrijeme za kontaktne leće?

Ne postoji dobna granica za početak nošenja kontaktnih leća u djece. Međutim, većina oftalmologa ne propisuje kontaktne leće djeci prije 10. godine. Kontaktne leće mogu se nositi čak i u dojenačkoj dobi, npr. kod kongenitalne katarakte gdje je zamućena leća izvađena i kontaktna leća nadomješta prirodnu leću.

U predškolskoj dobi djeca ponekad nose kontaktne leće, npr. kod anizometropije - kada je velika razlika u dioptriji između jednog i drugog oka ili npr. kod liječenja slabovidnosti. U tom slučaju, roditelji moraju biti uključeni u proces brige o lećama. Oni su odgovorni za pravilno stavljanje i skidanje kontaktnih leća. Roditelji se moraju dobro podučiti i onda oni malo pomalo to znanje i iskustvo prenose na dijete.

Za rano otkrivanje strabizma važni su pregledi vida u predškolskoj dobi.

Međutim, najčešća dob kada djeca kreću s kontaktnim lećama je tinejdžerska dob. Osim dobne granice, individualno se odlučuje i koju vrstu leća izabrati. Djeca mogu koristiti sve vrste kontaktnih leća. Postoji više vrsta kontaktnih leća - plinopropusne (tvrde i polutvrde) i meke (jednodnevne, dvotjedne, mjesečne).

 Djeca i kontaktne leće: Koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća? Djeca i kontaktne leće

Pregledom će oftalmolog ocijeniti koju vrstu leća izabrati, ovisno o veličini oka, zakrivljenosti i indikaciji za njeno nošenje - nosi li se leća svakodnevno, nosi li se isključivo samo za sport ili tek rijetko za neke prilike.

Znamo da kontaktne leće, isto kao i naočale, ispravljaju refrakcijsku grešku oka i važno je istaknuti njihove prednosti, ali i mane.

Prednosti kontaktnih leća

  1. S kontaktnim lećama može ponekad biti i bolja vidna oštrina, bolji vid.
  2. S kontaktnim lećama bolji je periferni vid što je vrlo važno u igri ili sportu - npr. kada lopta dolazi sa strane.
  3. U sportu dijete je sigurnije, brže trči, nema mogućnosti da se naočale razbiju ili zamagle. Kontaktne leće imaju apsolutnu prednost u sportu.
  4. Kada je potrebna kaciga ili zaštitne naočale, kontaktne leće su isto izbor (kontaktne leće + sunčane naočale s UV zaštitom ili neke leće koje imaju ugrađenu zaštitu od UV zraka)
  5. Izgradnja samopouzdanja - neka djeca ne vole nositi naočale pa kontaktne leće poboljšavaju mišljenje djeteta o svom izgledu. Posebno tinejdžeri preferiraju kontaktne leće.
  6. Udobne su, gotovo ih ne osjećaju.

Treba istaknuti kako je pri rukovanju kontaktnim lećama važna djetetova zrelost i odgovornost. To je važnije nego sama dob. Koliko je dijete odgovorno u drugim obvezama toliko će biti i s kontaktnim lećama, a roditelji u to imaju najbolji uvid.

Kada se roditelji i dijete odluče na nošenje kontaktnih leća, naočale kao korekcija im uvijek ostaju. Dapače, preporučuje se dio dana nositi naočale za odmor oka. Učenje doma u svakom slučaju može biti uz naočale. Ako se dijete ne prilagodi, nije dovoljno odgovorno ili se ne brine adekvatno o održavaju leća, uvijek se može vratiti na naočale. S kontaktnim lećama se uvijek može krenuti i u kasnijoj dobi. Izrazito je važna motivacija djeteta. Djeca vrlo brzo svladavaju tehniku stavljanja i skidanja leća i vrlo su sretni s njima, pogotovo u tinejdžerskoj dobi.

Autor: mr.sc. Tatjana Voskresensky Horvat, dr. med., spec. oftalmolog

Poliklinika Ghetaldus, Dječja oftalmologija i strabologija, Zrinjevac 16, 10 000 Zagreb

Izabrali smo za vas ...

Prijava korisnika

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.

Pretplatite se na naš Newsletter

Budite prvi koji će saznati o ekskluzivnim ponudama, novim uslugama i još mnogo toga.
Prijavite se na naš NEWSLETTER.

Unesite ispravnu Email adresu.
Izričito se slažem da želim primati GHETALDUS newsletter, znam da mogu lako otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku i prihvaćam izjavu o povjerljivosti podataka.