Djeca i kontaktne leće: Koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća?

Podijeli

   

Najčešća dob kada djeca kreću s kontaktnim lećama je tinejdžerska dob, ali o svakom se slučaju odlučuje individualno - ovisno o veličini oka, zakrivljenosti i indikaciji za njeno nošenje.

Mnogi se roditelji pitaju može li njihovo dijete uopće nositi kontaktne leće - kada je idealno vrijeme, koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća? Djeca mogu nositi kontaktne leće, a dobna granica određuje se individualno.

Kada je vrijeme za kontaktne leće?

Ne postoji dobna granica za početak nošenja kontaktnih leća u djece. Međutim, većina oftalmologa ne propisuje kontaktne leće djeci prije 10. godine. Kontaktne leće mogu se nositi čak i u dojenačkoj dobi, npr. kod kongenitalne katarakte gdje je zamućena leća izvađena i kontaktna leća nadomješta prirodnu leću.

U predškolskoj dobi djeca ponekad nose kontaktne leće, npr. kod anizometropije - kada je velika razlika u dioptriji između jednog i drugog oka ili npr. kod liječenja slabovidnosti. U tom slučaju, roditelji moraju biti uključeni u proces brige o lećama. Oni su odgovorni za pravilno stavljanje i skidanje kontaktnih leća. Roditelji se moraju dobro podučiti i onda oni malo pomalo to znanje i iskustvo prenose na dijete.

Za rano otkrivanje strabizma važni su pregledi vida u predškolskoj dobi.

Međutim, najčešća dob kada djeca kreću s kontaktnim lećama je tinejdžerska dob. Osim dobne granice, individualno se odlučuje i koju vrstu leća izabrati. Djeca mogu koristiti sve vrste kontaktnih leća. Postoji više vrsta kontaktnih leća - plinopropusne (tvrde i polutvrde) i meke (jednodnevne, dvotjedne, mjesečne).

 Djeca i kontaktne leće: Koja je idealna dob za početak nošenja kontaktnih leća? Djeca i kontaktne leće

Pregledom će oftalmolog ocijeniti koju vrstu leća izabrati, ovisno o veličini oka, zakrivljenosti i indikaciji za njeno nošenje - nosi li se leća svakodnevno, nosi li se isključivo samo za sport ili tek rijetko za neke prilike.

Znamo da kontaktne leće, isto kao i naočale, ispravljaju refrakcijsku grešku oka i važno je istaknuti njihove prednosti, ali i mane.

Prednosti kontaktnih leća

  1. S kontaktnim lećama može ponekad biti i bolja vidna oštrina, bolji vid.
  2. S kontaktnim lećama bolji je periferni vid što je vrlo važno u igri ili sportu - npr. kada lopta dolazi sa strane.
  3. U sportu dijete je sigurnije, brže trči, nema mogućnosti da se naočale razbiju ili zamagle. Kontaktne leće imaju apsolutnu prednost u sportu.
  4. Kada je potrebna kaciga ili zaštitne naočale, kontaktne leće su isto izbor (kontaktne leće + sunčane naočale s UV zaštitom ili neke leće koje imaju ugrađenu zaštitu od UV zraka)
  5. Izgradnja samopouzdanja - neka djeca ne vole nositi naočale pa kontaktne leće poboljšavaju mišljenje djeteta o svom izgledu. Posebno tinejdžeri preferiraju kontaktne leće.
  6. Udobne su, gotovo ih ne osjećaju.

Treba istaknuti kako je pri rukovanju kontaktnim lećama važna djetetova zrelost i odgovornost. To je važnije nego sama dob. Koliko je dijete odgovorno u drugim obvezama toliko će biti i s kontaktnim lećama, a roditelji u to imaju najbolji uvid.

Kada se roditelji i dijete odluče na nošenje kontaktnih leća, naočale kao korekcija im uvijek ostaju. Dapače, preporučuje se dio dana nositi naočale za odmor oka. Učenje doma u svakom slučaju može biti uz naočale. Ako se dijete ne prilagodi, nije dovoljno odgovorno ili se ne brine adekvatno o održavaju leća, uvijek se može vratiti na naočale. S kontaktnim lećama se uvijek može krenuti i u kasnijoj dobi. Izrazito je važna motivacija djeteta. Djeca vrlo brzo svladavaju tehniku stavljanja i skidanja leća i vrlo su sretni s njima, pogotovo u tinejdžerskoj dobi.

Autor: mr.sc. Tatjana Voskresensky Horvat, dr. med., spec. oftalmolog

Poliklinika Ghetaldus, Dječja oftalmologija i strabologija, Zrinjevac 16, 10 000 Zagreb

Izabrali smo za vas ...

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji