Zaštita osobnih podataka

Podijeli

   

Trgovačko društvo GHETALDUS OPTIKA d.d. (u daljnjem tekstu: „GHETALDUS”) je operator internet trgovine ghetaldus.hr, te nositelj GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA. Ovime potvrđuje da se svi osobni podaci (u daljnjem tekstu: „podaci”) smatraju strogo povjerljivim i tretiraju sukladno važećim zakonskim odredbama na području zaštite osobnih podataka, a posebno u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ tzv. Općom uredbom o zaštiti podataka (u daljnjem tekstu „GDPR“).

Sigurnost osobnih podataka kao voditelja obrade osobnih podataka je prioritet GHETALDUSA. Stoga se osobnim podacima i njihovoj zaštiti posvećuje posebna pažnja. U ovim Informacijama o zaštiti osobnih podataka (u daljnjem tekstu: „Zaštita podataka”) nalaze se informacije o tome koje sve osobne podatke prikuplja GHETALDUS, na temelju koje pravne osnove se obrađuju, za koju namjenu se koriste, kako dugo ih se čuva i kome ih može predavati. Ovdje se mogu pronaći i informacije o tome koja su prava posjetitelja i kupaca na ghetaldus.hr, kao i korisnika GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, a vezano za obradu osobnih podataka.

Koje osobni podatci se obrađuju?

GHETALDUS obrađuje različite vrste osobnih podataka ovisno o tome da li se koriste usluge Internet kupovine ili se kupuje u poslovnicama GHETALDUSA, odnosno da li se koristi GHETALDUS LOYALTY PROGRAM.

1.1. Ako kupujete

Najčešći podaci koje nam dajete su podaci iz obrasca za naručivanje proizvoda na ghetaldus.hr. Radi se prije svega o podacima koji su nužni za sklapanje i ispunjavanje kupoprodajnog ugovora.

Ovi podaci su nam potrebni za izvršenje vaše narudžbe, a možemo ih podijeliti na:

 1. Identifikacijske podatke, pod kojima podrazumijevamo ime i prezime te;
 2. Kontaktne podatke, koji uključuju e-mail adresu, poštansku adresu, adresu za naplatu, broj telefona, bankovne podatke i podatke za plaćanje;
 3. Podatke nastale na osnovi trajanja ugovora, koji se odnose na kupljene proizvode, opseg pruženih usluga.

1.2. Ako se registrirate u GHETALDUS LOYALTY PROGRAM

Ako želite koristiti pogodnosti GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, prvo se obavezno morate registrirati, a o čemu možete više pročitati na poveznici ghetaldus.hr/loyalty. Korisnički račun je osiguran lozinkom, koju korisnik sam bira te kojoj GHETALDUS nema pristup. Dakle, u slučaju da Korisnik izgubi lozinku, Korisnik može zatražiti od GHETALDUSA da mu resetira lozinku. U tom slučaju, GHETALDUS kroz sustav generira novu jednokratnu lozinku te je šalje Korisniku s napomenom da Korisnik nakon uspjelog ulaska u svoj korisnički račun mora generirati novu lozinku.

U okviru Korisničkog računa, Korisnik ima neograničen pristup svojim osobnim podacima i njihovom naknadnom uređivanju. Na Korisničkom računu, Korisnik može pregledavati povijest kupljenih proizvoda. Putem korisničkog računa, Korisnik može spremiti podatke s kartice za plaćanje, upravljati slanjem newslettera i tzv. wishlistom, kao i popisom na koji može spremati svoje omiljene proizvode.

U sklopu GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, GHETALDUS obrađuje sljedeće podatke:

 1. Identifikacijske podatke, pod kojima podrazumijevamo ime i prezime, datum rođenja;
 2. Kontaktne podatke, koji uključuju e-mail adresu, poštansku adresu, adresu za naplatu, broj telefona, bankovne podatke i podatke za plaćanje;
 3. Demografske podatke, koji proizlaze iz vaših postavki i ponašanja na webu, poput podataka o spolu, datumu rođenja, preferiranom jeziku;
 4. Podatke za prijavu, koji se sastoje od vašeg korisničkog imena i lozinke, s tim da Ghetaldus nema pristup Korisničkoj lozinki.

1.3. Ako ste primatelj marketinških poruka

Možete primati marketinške poruke povezane s proizvodima koje ste kupili u GHETALDUSU. Primanje ovih poruka možete uvijek odbiti putem poveznice za odjavu, koja se nalazi na dnu svakog e-maila s marketinškom porukom. Ako imate Korisnički račun, odjaviti se možete i preko svog korisničkog računa. Otkazivanje pretplate na marketinške poruke je besplatno. 

Ako imate aktivan Korisnički račun, marketinške poruke možete primati i putem SMS poruka ili push notifikacija u mobilnoj aplikaciji. Push notifikacije s marketinškim porukama možete dobiti i putem Facebooka ili Messengera. Ovu obradu reguliraju Načela obrade osobnih podataka dane društvene mreže. Primanje poruka putem ovih kanala također možete otkazati u bilo kojem trenutku.

Ako ste primatelj navedenih poruka, obrađujemo sljedeće podatke:

 1. Identifikacijske podatke, odnosno ime i prezime;
 2. Kontaktne podatke, koji nam omogućuju komunikaciju s vama, dakle e-mail adresu;
 3. Demografske podatke, koji proizlaze iz vaših postavki i ponašanja na webu, poput podataka o spolu i preferiranom jeziku.

1.4. Ako posjetite ghetaldus.hr

Ako posjetite ghetaldus.hr, za vrijeme trajanja posjeta o vama ćemo prikupljati različite informacije, poput vaše IP adrese, postavki preglednika i preferiranog jezika, posjećivanih web stranica i trajanja posjeta. Pratit ćemo i vaše kretanje na stranicama i koje poveznice otvarate, kako bismo prikazivani sadržaj mogli prilagoditi vašim potrebama i ponuditi vam proizvode i sadržaj koji će vam se svidjeti.

Prilikom posjete ghetaldus.hr, u internetski preglednik i uređaj koji koristite spremit ćemo, a potom i čitati, datoteke s kolačićima. Njima je posvećeno posebno poglavlje.

Osim kolačića, GHETALDUS obrađuje i podatke o vašem ponašanju na webu, IP adresu i podatke iz vašeg preglednika, poput rezolucije i operativnog sustava vašeg uređaja, uključujući verziju sustava i postavke jezika.

GHETALDUS vas može povezati i s društvenim mrežama, uključujući automatsku prijavu na vaš račun na danoj društvenoj mreži. Za povezivanje na ghetaldus.hr, konkretno u slučaju s objavama na blogu, koristimo tzv. društvene pluginove, zahvaljujući kojima možete dijeliti navedeni sadržaj na svom profilu putem polja za dijeljenje. Nakon povezivanja, na vašim društvenim mrežama i drugim web stranicama mogu se pojavljivati personalizirane ponude i ciljane reklame s poveznicama na ghetaldus.hr.

1.5. Ako kontaktirate GHETALDUS putem Korisničke podrške ili društvenih mreža

Ako se odlučite kontaktirati Korisničku podršku GHETALDUSA putem e-maila, obrađujemo zapise iz komunikacije putem e-maila.

Ako nas u vezi s vašim zahtjevom kontaktirate putem GHETALDUS internet stranice ili profila na odabranim društvenim mrežama, obrada vaših osobnih podataka provodi se isključivo prema Načelima obrade osobnih podataka društva koje upravlja dotičnom društvenom mrežom.

1.6. Ako posjetite neku od naših poslovnica

U GHETALDUS poslovnicama su postavljeni sustavi kamera (video-nadzor) radi zaštite legitimnih interesa GHETALDUSA, imovine u vlasništvu GHETALDUSA, kao i vaše imovine. Ako posjetite GHETALDUS poslovnicu, obrađivat će se videozapisi na kojima možete biti snimljeni. Prostori u kojima su kamere smještene uvijek su pravilno obilježeni oznakama upozorenja.

1.7. Ako odlučite sudjelovati u nagradnoj igri/nagradnom natječaju za korisnike

Na ghetaldus.hr i profilima na odabranim društvenim mrežama GHETALUS organizira atraktivne nagradne igre odnosno nagradne natječaje u kojima možete sudjelovati. Proglašenje može biti javno, što znači da na stranici GHETALDUSA ili profilu dane društvene mreže možemo objaviti odabrane podatke pobjednika. Sve aktivnosti i komunikacija koja se odvijala putem društvenih mreža, kao i obrada vaših osobnih podataka, regulirana je Načelima obrade osobnih podataka društva koje upravlja tom društvenom mrežom.

Ako sudjelujete u nagradnoj igri, obrađujemo sljedeće osobne podatke:

 1. Identifikacijske podatke, odnosno ime i prezime;
 2. Kontaktne podatke, odnosno vaš profil na društvenoj mreži i e-mail adresu, a u slučaju osvajanja nagrade i adresu, adresu za dostavu i telefonski broj, kako bismo vam mogli kontaktirati te vam poslati nagradu.

1.8. Ako sudjelujete u korisničkom testiranju ili drugoj organiziranoj akciji

U slučaju da sudjelujete u programu ispitivanja korisničkog iskustva koje vam ponudimo, GHETALDUS može obrađivati sljedeće podatke:

 1. Identifikacijske podatke, odnosno ime i prezime;
 2. Kontaktne podatke, odnosno vašu e-mail adresu i telefonski broj;
 3. Videozapis, odnosno prikaz vaše osobe.

Za vas organiziramo i različite akcije i evente, u sklopu kojih možemo obrađivati sljedeće podatke:

 1. Identifikacijske podatke, odnosno ime i prezime;
 2. Kontaktne podatke, odnosno vašu e-mail adresu i telefonski broj.

Uz svaku akciju bit ćete obaviješteni o tome koji će se točno osobni podaci obrađivati.

1.9. Ako koristite postavku upozorenja na dostupnost robe

U slučaju nedostupnosti određenog proizvoda, GHETALDUS vam nudi vam mogućnost aktiviranja postavke praćenja njegove dostupnosti. U trenutku kad navedeni proizvod ponovno bude na našem skladištu, informirat ćemo vas o tome porukom poslanom na e-mail adresu koju ste naveli i koju ćemo u tu svrhu obrađivati.

2. S kojom svrhom se obrađuju osobni podatci?

2.1. Kupnja proizvoda

GHETALDUS obrađuje osobne podatke u svrhu ispunjenja kupoprodajnog ugovora, kako bismo vašu narudžbu, poslanu putem ghetaldus.hr, uspješno obradili i isporučili vam proizvod. E-mail adresa i telefonski broj služe za slanje potvrde o narudžbi, potvrde o primitku uplate, elektroničkog predračuna, kao i za povremeno informiranje o stanju vaše narudžbe i ostalu komunikaciju koja se tiče vaše narudžbe.

2.2. Korisnički račun

Ako imate otvoreni Korisnički račun u sklopu GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, GHETALDUS vaše osobne podatke obrađuje u svrhu upravljanja vašim korisničkim računom, u sklopu kojeg vam se nudi niz pogodnosti.

2.3. Marketinške ponude

Šaljemo vam marketinške poruke vezane uz proizvode slične onima koje ste kupili. Primanje ovih poruka možete odbiti u bilo kojem trenutku putem poveznice za odjavu, koja se nalazi na dnu svakog e-maila s ovim tipom poruke.  Ako imate korisnički račun, marketinške poruke vam šaljemo i putem SMS poruka i push notifikacija u mobilnoj aplikaciji. Push notifikacije s marketinškim porukama možete primiti i putem Facebooka i Messengera. Obrađivanje ovih podataka regulirano je Načelima obrade osobnih podataka dane društvene mreže. U slučaju odjave s primanja marketinških poruka, vaš elektronički kontakt više nećemo koristiti u ovu svrhu. Otkazivanje pretplate na marketinške poruke je besplatno.

2.4. Prilagođavanje i stvaranje sadržaja, poboljšanje rada web stranica

Želimo prilagoditi svoj sadržaj vama i preporučivati vam proizvode koji će vas zanimati. Stoga koristimo prikupljanje osobnih podataka za personalizaciju sadržaja i ponude na ghetaldus.hr te unutar GHETALDUS LOYALTY mobilne aplikacije. Prikazivane marketinške ponude mogu biti izabrane na temelju sljedećih informacija, koje smo o vama prikupili tijekom vremena putem kontaktnih i demografskih podataka, omiljenih proizvoda i drugih podataka povezanih s korištenjem ghetaldus.hr i GHETALDUS LOYALTY mobilne aplikacije. Ne vršimo potpuno automatiziranu obradu koja bi za vas imala pravne učinke.

GHETALDUS obrađuje podatke o vašem ponašanju na ghetaldus.hr i unutar GHETALDUS LOYALTY mobilne aplikacije, što nam omogućuje stjecanje informacija na temelju kojih možemo neprestano poboljšavati vaše korisničko iskustvo. Vaše osobne podatke možemo obrađivati i za izradu različitih statistika, poput praćenja posjećenosti ili mjerenja učinkovitosti reklame, kao i za testiranje novih funkcionalnosti naše internet stranice i mobilne aplikacije. Podaci o vašem ponašanju na internetu su važni i za sprječavanje svakog oblika napada na našu Internet stranicu.

2.5. Korisnička podrška i komunikacija

GHETALDUS se trudi konstantno poboljšavati usluge koje pruža Korisnička podrška. Kako bismo što brže reagirali na vaše upite i osigurali ovaj servis, trebamo vaše osobne podatke za uspješnu obradu vaših zahtjeva i uklanjanje eventualnih poteškoća povezanih s ispunjenjem kupoprodajnog ugovora ili korištenjem GHETALDUS LOYALTY mobilne aplikacije.

Prikupljene osobne podatke koristimo i kako bismo komunikaciju mogli prilagoditi vama. Tako vas, na primjer, možemo kontaktirati telefonom, e-mailom, mobilnom aplikacijom ili nekim drugim kanalom, kako bismo vas podsjetili da imate robu u košarici ili kako bismo vam pomogli dovršiti narudžbu. Kontaktirat ćemo vas i u svrhu obavještavanja o aktualnom stanju vašeg zahtjeva, narudžbe ili reklamacije, ili u slučaju potrebe za dodatnim informacijama. Isto tako vas možemo upozoriti na potrebu provođenja aktivnosti nužnih za održavanje vašeg korisničkog računa aktivnim.

2.6. Videozapisi

U GHETALDUS poslovnice su postavljene kamere (video nadzor) s ciljem zaštite legitimnih interesa GHETALDUSA i s ciljem zaštite naše i vaše imovine.

2.7. Nagradne igre/nagradni natječaji za potrošače

Ako se odlučite sudjelovati u nagradnoj igri/nagradnom natječaju koji organizira GHETALDUS, vaše ćemo osobne podatke obraditi u svrhu realizacije nagradne igre/nagradnog natječaja, a u slučaju osvajanja nagrade i za javnu objavu i kontaktiranje radi preuzimanja nagrade.

2.8. Ispitivanje korisnika i organizacija akcija

Ako sudjelujete u programu ispitivanja korisnika kojeg nudimo, vaše ćemo osobne podatke obraditi u svrhu ispitivanja nove ili postojeće funkcionalnosti naših sustava.

Prilikom sudjelovanja u akciji u kojoj je GHETALDUS organizator, obrađujemo vaše osobne podatke u svrhu planiranja, provođenja i evaluacije organizirane akcije.

2.9. Poboljšanje usluga

Vaše osobne podatke koristimo za kontinuirano poboljšavanje naših usluga i sustava, što uključuje i dodavanje novih funkcionalnosti. Osobne podatke obrađujemo i u svrhu donošenja informiranih odluka, uz pomoć zbirnih analiza i poslovne inteligencije, i to na osnovi našeg opravdanog interesa, koji proizlazi iz slobode poduzetništva i zasniva se na nužnosti poboljšavanja pružanih usluga radi uspjeha u gospodarskom natjecanju. U cilju odgovarajuće zaštite vaših prava i interesa, osobni podaci koje koristimo u ovu svrhu su u najvećoj mogućoj mjeri anonimni.

2.10. Zaštita, sigurnost i rješavanje sporova

Vaše osobne podatke možemo obrađivati i u svrhu osiguranja zaštite i sigurnosti naših kupaca i sustava, ostvarivanja naših prava i pravnih zahtjeva, otkrivanja i sprječavanja prijevara, rješavanja sporova i realizaciju sporazuma. Osim toga, osobne podatke možemo obrađivati i u svrhu mogućih kontrola od strane javnih tijela.

2.11. Upozorenje o dostupnosti robe

Ako kod nedostupnog proizvoda aktivirate funkciju praćenja dostupnosti, u trenutku kad navedeni proizvod opet budemo imali na skladištu, o tome ćemo vas obavijestiti porukom poslanom na navedenu e-mail adresu.

3. Na kojoj pravnoj osnovi obrađujemo osobne podatke?

GHETALDUS obrađuje osobne podatke u različitom opsegu i s različitim svrhama, što se detaljno prethodno pojašnjava i to na sljedeći način:

 1. Bez vaše privole, na osnovi ispunjenja ugovora, ispunjenja pravnih obaveza ili naših legitimnih interesa;
 2. Na temelju vaše privole.

Načini obrade koje možemo provoditi bez vaše privole proizlaze iz svrhe obrade i položaja s kojeg prema nama nastupate - jeste li samo posjetitelj GHETALDUS Internet stranice, naš kupac ili imate aktivan Korisnički račun u sklopu GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA. Do obrade vaših osobnih podataka može doći i ako ste primatelj naručenog odnosno kupljenog proizvoda, ako s nama komunicirate ili ako posjetite neku od GHETALDUS poslovnica.

3.1. Ispunjenje kupoprodajnog ugovora

Ako kod nas kupujete, odnosno ako pošaljete narudžbu, nastat će prijedlog za sklapanje kupoprodajnog ugovora, koji je sklopljen primanjem prijedloga u obliku slanja naručenog proizvoda. Kako bi GHETALDUS mogao uspješno ispuniti ovaj kupoprodajni ugovor, ili neki drugi ugovor koji se tiče proizvoda iz GHETALDUS asortimana, trebamo velik dio vaših osobnih podataka zatraženih putem obrasca za naručivanje. Točni podaci koje obrađujemo u ovom slučaju, navedeni su u članku 1.

3.2. Ispunjenje obveza iz GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA

Ako ste otvorili Korisnički račun u sklopu GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, GHETALDUS obrađuje vaše podatke na osnovi ispunjenja Uvjeta GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, s ciljem vođenja vašeg Korisničkog računa. U slučaju deaktivacije Korisničkog računa, u skladu s važećim uvjetima GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, GHETALDUS prestaje obrađivati osobne podatke u ovu svrhu. Podaci koje obrađujemo u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavku 2.

3.3. Ispunjenje pravnih obaveza

I GHETALDUS mora ispunjavati određene obaveze ustanovljene važećim pravnim propisima. Ako vaše osobne podatke obrađujemo na osnovi ispunjenja ovih obaveza, za tu obradu ne moramo tražiti vašu privolu. Na ovoj pravnoj osnovi GHETALDUS obrađuje vaše identifikacijske i kontaktne podatke te podatke o vašim narudžbama. Podaci koji se obrađuju u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavku 1.

3.4. Privola

U svrhu slanja marketinških poruka putem e-maila, GHETALDUS može obrađivati vaše osobne podatke na temelju privole koju ste dali. Na temelju dane privole, GHETALDUS obrađuje osobne podatke onda kad ih ne obrađuje na temelju legitimnog interesa ili radi ispunjenja obveza iz GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA. Privolu možete povući u bilo kojem trenutku i odjaviti se s primanja marketinških poruka. Podaci koje GHETALDUS obrađuje u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavku 3.

GHETALDUS će zatražiti vašu privolu i ako želite aktivirati funkciju upozorenja o dostupnosti, sudjelovati u ispitivanju korisnika ili nekoj drugoj akciji. I u ovim slučajevima možete u bilo kojem trenutku povući svoju privolu. Podaci koje GHETALDUS obrađuje u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavcima 4. 7 i 10.

3.5. Legitimni interes

GHETALDUS obrađuje vaše osobne podatke i na temelju legitimnog interesa u svrhu poboljšanja i prilagodbe ponuđenih usluga, provjere vašeg zadovoljstva izvršenom narudžbom te učinkovitije promocije nuđenih proizvoda. Radi se o podacima navedenim u članku 1. stavcima 4 i 5.

Na temelju legitimnog interesa, koji uključuje izravni marketing, GHETALDUS vam može slati marketinške poruke povezane s proizvodima sličnim onima koje ste prethodno kupili u GHETALDUSU, ali samo u slučaju da protiv ovog načina obrade ne uložite prigovor. Ako imate aktivirani Korisnički račun u sklopu GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, GHETALDUS će vam slati i marketinške poruke unutar GHETALDUS mobilne aplikacije, a u svrhu ispunjavanja uvjeta Programa. Podaci koje obrađujemo u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavku 3.

Legitimni interes GHETALDUSA je i zaštita pravnih zahtjeva, interna evidencija i kontrola ispravnog pružanja naših usluga. U tom slučaju GHETALDUS obrađuje sve kategorije osobnih podataka navedene u članku 1.

Obrada vaših osobnih podataka na temelju legitimnog interesa GHETALDUSA provodi se i u slučaju posjeta poslovnicama GHETALDUSA, koje su opremljene nadzornim kamerama (video nadzor) radi zaštite imovine. Protiv ovog načina obrade možete uložiti prigovor u bilo kojem trenutku. Podaci koje GHETALDUS obrađuje u ovom slučaju navedeni su u članku 1. stavku 6.

4. Kome se prosljeđuju vaše osobne podatke?

U većini slučajeva, vaše osobne podatke obrađujemo u vlastite svrhe kao voditelj obrade osobnih podataka, što znači da određujemo gore navedene svrhe za prikupljanje vaših osobnih podataka, određujemo sredstva za obrađivanje i pravilan postupak obrade.

Vaše osobne podatke prosljeđujemo našim partnerima samo u slučaju kad je to neophodno za ispunjenje kupoprodajnog ugovora, npr. za provedbu plaćanja ili isporuke kupljenog proizvoda, za ispunjenje obveza iz GHETALDUS LOYALTY PROGRAMA, na temelju legitimnog interesa ili ako ste prethodno dali svoju privolu za prijenos podataka.

Vaše osobne podatke prosljeđujemo i našim izvršiteljima obrade, koji, naravno, poštuju sve zakonske uvjete za zaštitu osobnih podataka. Ovi izvršitelji obrade obrađuju osobne podatke prema našim uputama. Vaša prava nisu ni na koji način ugrožena ovom obradom. Uz vašu privolu, vaše osobne podatke možemo predati i društvenim mrežama ili upraviteljima marketinških alata za prikazivanje ciljanih reklama na drugim internet stranicama.

4.1. Kategorije primatelja

Vaše osobne podatke možemo predati sljedećim subjektima:

 • Društvima koja provode usluge plaćanja, u svrhu obrade plaćanja na temelju vaše narudžbe, odnosno ispunjenja kupoprodajnog ugovora;
 • Prijevoznicima, u svrhu dostave naručenih proizvoda i rješavanja reklamacija, uključujući odustajanje od kupoprodajnog ugovora;
 • Dobavljačima proizvodima, u vezi s reklamacijom proizvoda koji ste naručili odnosno kupili;
 • Partnerima koji distribuiraju marketinške poruke i imaju obavezu čuvanja povjerljivih podataka, tako da vaše osobne podatke ne smiju koristiti ni u koju drugu svrhu;
 • Upravljačima marketinških alata, koji nam pomažu personalizirati ponudu i sadržaj;
 • Društvenim mrežama, ako ih koristite za komunikaciju s GHETALDUSOM ili dijelite sadržaj pomoću društvenih plugina;
 • Dobavljačima tehnologije i pružateljima cloud usluga;
 • Pravnim ili financijskim zastupnicima, sudovima, u svrhu obrade poreznih dokumenata, naplate potraživanja ili drugih razloga koji proizlaze iz ispunjavanja zakonskih obaveza GHETALDUSA;
 • Javnim tijelima, u slučaju potrebe za ostvarivanjem naših prava (npr. policiji).

Ako treće osobe upotrijebe vaše osobne podatke u okviru vlastitih legitimnih interesa, za tu obradu GHETALDUS ne snosi odgovornost. Svaka eventualna obrada ovog tipa regulira se isključivo Načelima obrade osobnih podataka dotičnih društava i osoba.

5. Koliko dugo obrađujemo osobne podatke i kako su zaštićeni?

5.1. Vrijeme obrade

GHETALDUS obrađuje vaše osobne podatke za vrijeme trajanja ugovornog odnosa, tj. kupoprodajnog ugovora odnosno za vrijeme članstva u GHETALDUS LOYALTY PROGRAMU. Osobne podatke koji su neophodni za ispunjenje obveza, bilo da se radi o obvezi koja proizlazi iz međusobno sklopljenog ugovora ili iz opće obvezujućih pravnih propisa, GHETALDUS je obvezan obrađivati onoliko dugo koliko to od GHETALDUSA traže odgovarajući pravni propisi i u skladu s njima. Primjerice, u slučaju računovodstvenih dokumenata, GHETALDUAS kao voditelji obrade podataka dužan je informacije o vama čuvati najmanje 10 godina od izdavanja.

U cilju ispunjavanja vaših zahtjeva i pružanja kupcima kvalitetne usluge, GHETALDUS obrađuje vaše osobne podatke od sklapanja ugovornog odnosa, uključujući 1 godinu od isteka jamstvenog roka za kupljene proizvode, iz razloga rješavanja mogućih sporova.

Ako date privolu za slanje marketinških poruka, privola je važeća u razdoblju od 4 godine ili do povlačenja privole. Isto tako, ako date privolu da vas GHETALDUS obavještava o dostupnosti proizvoda, privola je važeća do trenutka slanja obavijesti o dostupnosti, a najdulje 1 godinu ili do povlačenja privole. Ako odlučite sudjelovati u ispitivanju korisnika ili drugoj akciji koju organiziramo i pritom nam date privolu, obrađujemo vaše osobne podatke u razdoblju od 1 godine ili do povlačenja privole, uključujući potencijalne videozapise ili audiovizualne zapise.

U slučaju sudjelovanja u nagradnoj igri/nagradnom natječaju u kojem je GHETALDUS organizator, GHETALDUS će obrađivati vaše osobne podatke tijekom 1 godine.

Ako posjetite poslovnicu GHETALDUSA, videozapise s nadzornih kamera obrađujemo u razdoblju od 90 dana od stvaranja zapisa.

U ostalim slučajevima, vrijeme obrade vaših osobnih podataka proizlazi iz svrhe obrade, koja je zadana obvezujućim pravnim propisima s područja zaštite osobnih podataka. Nakon isteka ustanovljenih rokova za obradu, vaši se osobni podaci automatski brišu.

5.2. Osiguranje

Prikupljeni i obrađivani osobni podaci do GHETALDUSA dolaze u kodiranom obliku. Za prijenos se koristi SSL („secure socket layer”) sustav kodiranja. Ovaj sustav osigurava zaštitu vaših osobnih podataka tijekom komunikacije vašeg preglednika i našeg servera. Naša Internet stranica i drugi sustavi s kojima GHETALDUS radi osigurani su odgovarajućim tehničkim i organizacijskim mjerama protiv gubitka i uništenja vaših osobnih podataka, kao i protiv pristupa, mijenjanja ili distribucije vaših osobnih podataka od strane neovlaštenih osoba.

GHETALDUS kontinuirano nastoji poboljšati mjere osiguranja, te se od izvršitelja obrade podataka također kontinuirano traže dokazi o sukladnosti njihovih sustava s GDPR-om.

Ako se registrirate u GHETALDUS LOYALTY PROGRAM, pristup vašem korisničkom računu je moguć samo nakon unošenja lozinke koju ste sami odabrali. U slučaju da izgubite lozinku, možete zatražiti od GHETALDUSA da vam resetira lozinku. U tom slučaju GHETALDUS generira kroz sustav novu jednokratnu lozinku te vam je šalje s napomenom da nakon uspjelog ulaska u svoj korisnički račun morate generirati novu lozinku.

Ipak, rado bismo vas upozorili da je neophodno da svoje podatke za prijavu ne ustupate trećim osobama. Kad završite aktivnost na svom korisničkom računu, preporučujemo da se odjavite, pogotovo ako uređaj dijelite s drugim korisnicima. GHETALDUS ne preuzima odgovornost za zloupotrebu vaše lozinke, osim u slučaju da je GHETALDUS navedenu situaciju izravno prouzročio.

6. Kako se koriste datoteke s kolačićima?

Datoteke s kolačićima se koriste za ispravno funkcioniranje GHETALDUS Internet stranice i kako bi GHETALUSOVA ponuda bila za vas relevantna, zanimljiva i korisnički ugodna. Za korištenje kolačića potrebna je podrška od strane internetskog preglednika koji koristite. GHETALDUS Internet stranica funkcionira i bez kolačića, ali u vrlo ograničenom opsegu i bez mogućnosti korištenja nekih osnovnih funkcija.

Kolačići su standardni alati za spremanje informacija o korištenju internet stranica.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje automatski nastaju kad god posjetite neku internet stranicu, a pohranjuju se u okviru preglednika koji koristite na vaše računalo, pametni telefon ili drugi uređaj. Zahvaljujući nekim kolačićima, može se povezati vaša aktivnost na GHETALDUS Internet stranicama sve do trenutka zatvaranja preglednika. Zatvaranjem prozora preglednika, ovi se kolačići automatski brišu.

Drugi kolačići ostaju u vašem pregledniku neko određeno vrijeme i ponovno se aktiviraju kad god posjetite GHETALUDS internet stranicu. Osim kolačića, koriste se i tzv. tracking pikseli, male, za običnog korisnika nevidljive slike, koje funkcioniraju na sličan način kao i kolačići. Vrijeme pohrane kolačića na vašem pregledniku ili uređaju ovisi o postavkama kolačića i o postavkama vašeg preglednika. Podatke dobivene iz datoteka s kolačićima GHETALDUS čuva maksimalno 1 godinu.

6.1. Koji kolačići se koriste?

Datoteke s kolačićima koje GHETALDUS koristi na Internet stranici se mogu podijeliti u 2 osnovna tipa:

 • Privremeni, tzv. „session cookies”, koji se brišu čim izađete Internet stranice;
 • Trajni, tzv. „persistent cookies“, koji u vašem pregledniku ili uređaju ostaju određeno vrijeme ili dok ih ručno ne uklonite.

S obzirom na funkcionalnost, datoteke s kolačićima se mogu podijeliti na:

 • Esencijalne, odnosno tehničke i funkcionalne kolačiće, koji su važni za osnovno funkcioniranje Internet stranice. Bez njih ne biste mogli staviti proizvode u košaricu, poslati narudžbu ili se prijaviti na svoj korisnički račun.
 • Analitičke kolačiće, koji pomažu da GHETALDUS poboljša vaše korisničko iskustvo na GHETALDUS Internet stranici tako što nam otkrivaju na koji način koristite GHETALDUS Internet stranicu. Omogućuju analizu uspješnosti različitih prodajnih kanala.
 • Remarketing kolačići se koriste za personalizaciju sadržaja reklama i njihove što bolje ciljanosti.

Između ostalog, gore navedene datoteke s kolačićima u praksi se koriste za sljedeće:

 • Ispravno funkcioniranje košarice, kako biste mogli što brže i jednostavnije dovršiti svoju narudžbu.
 • Pohranjivanje vaših podataka za prijavu, kako ih ne biste morali svaki put ponovno upisivati.
 • Što bolju prilagodbu GHETALUS Internet stranice vašim zahtjevima praćenjem posjećenosti, vašeg ponašanja na GHETALDUS Internet stranici i funkcija koje koristite.
 • Dobivanje informacija o tome koje reklame otvarate, kako vam se ubuduće ne bi prikazivale reklame za proizvode koji vas ne zanimaju.

Neke datoteke s kolačićima mogu prikupljati informacije koje potom koristi treća strana i koje, na primjer, direktno podržavaju GHETALDUS reklamne aktivnosti (tzv. „kolačići trećih strana”). Primjerice, informacije o proizvodima koje ste kupili na našim web stranicama reklamna agencija može prikazati u okviru prikaza i prilagodbe reklamnih bannera na vama prikazanim web stranicama. Međutim, trećim stranama su ovi kolačići dostupni u anonimnom obliku i na temelju ovih podataka nije vas moguće identificirati.

6.2. Kako ograničiti djelovanje kolačića?

Postavke korištenja datoteka s kolačićima nalaze se u sklopu internet preglednika koji koristite, pri čemu izvorne postavke većine preglednika automatski podržavaju kolačiće. Datoteke s kolačićima možete putem svog preglednika u potpunosti odbiti ili ograničiti na tipove koje ste sami odabrali. Imajte u vidu da na taj način možete ograničiti funkcioniranje GHETALDUS Internet stranice i nećete imati mogućnost korištenja punog opsega funkcija koje se nude, uključujući funkciju prijave na vaš korisnički račun u sklopu GHETADUS LOYALTY PROGRAMA.

Ako želite, možete koristiti anonimni način rada preglednika koji, doduše, ne sprječava korištenje kolačića u potpunosti, ali ih ipak čini anonimnijima i ne pohranjuje povijest posjećivanja web stranica.

Informacije o unaprijed odabranim postavkama za korištenje kolačića naći ćete na niže navedenim poveznicama ili u dokumentaciji internet preglednika:

7. Koja su vaša prava i kako ih možete ostvariti?

Baš kao što GHETALDUS ima svoja prava i obveze koje mora poštivati tijekom obrade vaših osobnih podataka, i vi imate određena prava koja možete iskoristiti. U ta prava ubrajaju se:

7.1. Pravo na pristup

Imate pravo tražiti besplatnu informaciju o obradi svojih osobnih podataka - koje podatke o vama obrađujemo, u koju svrhu i koliko dugo, gdje dobivamo podatke o vama i kome ih predajemo. U sklopu prava na pristup, možete od nas zahtijevati i da vam pošaljemo obrađivane podatke u strukturiranom, strojno čitljivom formatu. Primjerak podataka ćemo vam rado izraditi nakon provjere vašeg identiteta. Za navedeno pošaljite zahtjev na e-mail adresu Povjerenika za zaštitu osobnih podataka (u daljnjem tekstu: „Povjerenik”) [email protected].

7.2. Pravo na ispravak

Ako otkrijete da obrađivani osobni podaci nisu ispravni ili potpuni, imate pravo zatražiti njihovo ispravljanje. Vaše podatke ćemo ispraviti ili dopuniti bez suvišnog odlaganja. Dovoljno je poslati zahtjev na e-mail adresu Povjerenika [email protected].

7.3. Pravo na brisanje

U nekim slučajevima možete iskoristiti pravo na brisanje osobnih podataka koje obrađujemo. Vaše ćemo osobne podatke izbrisati ili učiniti anonimnima bez suvišnog odlaganja. To se ne odnosi na osobne podatke koji su nam potrebni za ispunjenje naših zakonskih obaveza i čije nam čuvanje nalažu pravni propisi (npr. izvršenje već predane narudžbe) ili za zaštitu naših legitimnih interesa. Vaši osobni podaci bit će izbrisani i u slučaju da nam više ne budu potrebni ili ako njihova pohrana postane nedozvoljena iz drugih, zakonom ustanovljenih razloga. Brisanje osobnih podataka možete zatražiti od Povjerenika putem e-mail adrese [email protected] .

7.4. Pravo na ograničenje obrade

U nekim slučajevima možete iskoristiti pravo na ograničenje obrade osobnih podataka koje obrađujemo. Možete zatražiti da odabrani osobni podaci ne budu predmet daljnje obrade na određeno vrijeme. Ograničenje obrade osobnih podataka možete zatražiti od Povjerenika putem e-mail adrese [email protected].

7.5. Pravo na prenosivost

Imate pravo od nas dobiti sve osobne podatke koje ste nam dali i koje obrađujemo na temelju vaše privole. Osobne podatke ćemo vam poslati u strukturiranom, strojno čitljivom formatu. Podatke ćemo vam rado generirati u navedenom formatu, dovoljno je da pošaljete zahtjev na e-mail adresu Povjerenika [email protected].

7.6. Pravo na prigovor

Imate pravo uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koju vršimo na temelju našeg legitimnog interesa. Ako se radi o obradi u svrhu marketinga, osobne podatke ćemo prestati obrađivati bez suvišnog odlaganja. U drugim slučajevima, to ćemo učiniti nakon što ponovno razmotrimo naše legitimne interese i vaša prava i razloge. Prigovor protiv obrade osobnih podataka možete uložiti putem zahtjeva na e-mail adresu Povjerenika [email protected] .

7.7. Pravo na žalbu

Korištenje prava i gore navedenih postupaka ni na koji način ne ograničava vaše pravo na žalbu odgovornom nadzornom tijelu. Ovo pravo možete iskoristiti osobito onda kada smatrate da vaše podatke obrađujemo neovlašteno ili u suprotnosti s opće obvezujućim pravnim propisima. Subjekt za rješavanje pritužbi kupaca je Agencija za zaštitu osobnih podataka, sa sjedištem u Martićeva 14 10 000 Zagreb.

8. Kontaktirajte nas

U slučaju da imate bilo kakvo pitanje, komentar i zahtjev u vezi ovih Informacija i obrade vaših osobnih podataka, u bilo kojem trenutku se možete obratiti Povjereniku za zaštitu osobnih podataka, kojeg možete kontaktirati putem e-mail adrese [email protected]. Vaš zahtjev će biti obrađen bez suvišnog odlaganja, a najduže u roku od 30 dana. U izvanrednim slučajevima, osobito s obzirom na složenost vašeg zahtjeva, ovlašteni smo produljiti ovaj rok za još dva mjeseca. O produljenju i razlogu produljenja ćete biti obaviješteni.

Možete nas, bez ustručavanja, kontaktirati i na našoj adresi i liniji za korisnike, navedenoj na kraju ovih Načela.

Kontakt: GHETALDUS OPTIKA d.d., Ilica 56, 10 000 ZAGREB

Korisnička podrška: [email protected]

9. Stupanje na snagu

Ova Načela zaštite osobnih podataka stupaju na snagu od ožujka 2023.

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji