Sve što trebate znati o pregledu vida u Ghetaldus optici

Podijeli

   

Kompletan oftalmološki pregled u Poliklinici Ghetaldus

Poliklinika Ghetaldus ima oftalmološke ordinacije u čitavoj Hrvatskoj i zapošljava liječnike specijaliste oftalmologije, te medicinske sestre. Stručno osoblje Poliklinike Ghetaldus pruža sve oftalmološke usluge našim pacijentima uključujući i operacijske zahvate.

Specijalisti oftalmologije svojim znanjem i kompetencijama iz područja bolesti oka i očnih adneksa te interpretacijskih sposobnosti sprovedenih dijagnostičkih postupaka stvoriti će klinički korisno mišljenje te postaviti dijagnozu i ponuditi algoritam za rješavanje zdravstvenog problema za svakom pacijenta ponaosob. Sve sprovedene postupke liječnik će zapisati u vidu medicinske dokumentacije koja se predaje pacijentu sa potpisom i faksimilom liječnika koji je pregled obavljao te će se za postupke koji su sprovedeni izdati račun sukladno cjeniku poliklinike.

OFTALMOLOŠKI PREGLED VIDA

Što uključuje oftalmološki pregled vida?

Vršimo preglede:
 • ispitivanje vidne oštrine
 • određivanje refrakcije i korekcija naočalama
 • preglede za kontaktne leće
 • direktna i indirektna oftalmoskopija
 • biomikroskopija
 • gonioskopija
 • mjerenje intraokularnog tlaka
 • ekstrakcija površnih stranih tijela
 • fluoresceinski test
 • skijaskopija
 • egzoftalmometrija

Što uključuju dijagnostika i tehnologija?

 • Mjerenje debljine rožnice (pahimetrija)
 • Ultrazvuk oka (UZV)
 • Vidno polje (VP Octopus)
 • Optičko koherentna tomografija (OCT)
 • Phaco aparat za operaciju sive mrene ili katarakte

Važnost odlaska specijalisti oftalmologu je od presudnog značenja za zdravlje vaših očiju te vam donosimo i kalendar po dobnim skupinama kada bi trebalo obavljati očne preglede:

Kada krenuti s oftalmološkim pregledima, te koliko treba vremena čekati do idućeg?

U nastavku donosimo kalendar pregleda prema dobnoj skupini.

MALA DJECA

Preporuča se sa šest mjeseci kod pedijatra kako bi se na vrijeme otkrili neki poremećaji kao što su škiljavost (strabizam) trzajne kretnje oka, “bijela” zjenica (kongenitalna katarakta, tumori...). Naravno ako se neki od navedenih poremećaja pojavi ranije oftalmologa treba posjetiti odmah. Ako je prvi pregled sa šest mjeseci uredan slijedeći se preporuča s 4 godine života.

PREDŠKOLSKA DJECA

Kako se glavnina vidne oštrine razvija u predškolskoj dobi u tom je periodu važno uočiti i ako je to moguće ukloniti sve probleme koji utječu na vidnu oštrinu. U toj dobi kod djece kod koje je otkrivena refrakcijska greška preporuča se učiniti pregled na široku zjenicu (skijaskopija) kako bi se objektivno utvrdila potrebna dioptrija.

ŠKOLSKA DJECA (6 do 18 godina)

Ako nema vidnih problema pregled je potreban svake 2-3 godine.

ODRASLI (19 DO 40 GODINA)

Osobe koje ne nose očna pomagala trebaju pregled svake 2-3 godine, a oni koji nose naočale ili leće jednom godišnja. Učestaliji pregledi se preporučuju dijabetičarima, osobama s hipertenzijom, glaukomom ili nekom drugom sustavnom bolesti koja je povezana s očnim problemima.

IZNAD 40 GODINA

Razumno je kontrolirati oči svake dvije godine kako bi se na vrijeme uočila prezbiopija, katarakta, makularna degeneracija, glaukom.

NAKON 60. GODINE

Pregled se preporuča svake godine.

BESPLATNA KONTROLA VIDA

Besplatna kontrola vida uključuje pregled vida, odnosno vidne oštrine, a vrši ga optometrist.

Optometrist je stručnjak koji nakon završenog preddiplomskog stručnog studija stječe zvanje, „Stručni prvostupnik, inženjer optometrije“.

Optometrist nakon završenog studija stječe kompetencije samostalnog određivanja refrakcijskih pogrešaka oka, ergonomiju gledanja, te propisivanje potrebnog pomagala za korekciju istih. Prvenstveno se to odnosi na mjerenje vidne oštrine radi korekcije kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Također je osposobljen za prepoznavanje anomalija vidnog sustava te savjetovanje o korištenju svih pomagala za korekciju vidne oštrine. Pri tome se koriste postupci objektivne i subjektivne refrakcije, analiza binokularnog vida i mjerenje vida na blizinu.

Optometristi su usko specijalizirani za određivanje stupnja vidne oštrine, te posjeduju vrhunsko znanje o vrstama dioptrijskih naočala i kontaktnih leća. Slijedom toga optometrist je osposobljen raditi cjelokupni proces od određivanja stupnja vidne oštrine, savjetovanja za optička pomagala te na kraju i prodaju pomagala.

Optometristi su također osposobljeni za prepoznavanje određenih bolesti oka, uz upućivanje klijenta liječniku oftalmologu. Optometristi ni na koji način ne smiju vršiti nikakve zahvate na oku ili liječenja oka. Također nije dopušteno korištenje bilo kakvih lijekova i primjena istih.

U današnje vrijeme su svakodnevne obaveze koje smo obavljali bez imalo razmišljanja postale svojevrstan izazov. Upravo je iz tog razloga Ghetaldus optika svojim vjernim kupcima omogućila online narudžbe na besplatnu kontrolu vida ali i kompletne oftalmološke preglede u Poliklinici Ghetaldus.

Sigurno i jednostavno u svega nekoliko klikova pronađite najbližu poslovnicu i vama idealan termin za pregled.

Odaberite Ghetaldus. Simbiozu struke, znanja i raznolike ponude koja garantira savršeni odabir dioptrijskih naočala čak i onima najizbirljivijima.

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji