Svjetski dan vida u Poliklinici Ghetaldus

Podijeli

   

Vidjeti veliku zelenu mrlju i ne razaznati da se sastoji od lišća, slika je drveta na kakvu su navikli svi oni slabijeg vida. Koliko zapravo slabo vide shvate tek onda kada stave dioptrijske naočale ili leće ili se upute na pregled vida. Što sve možete propustiti i u koje se neugodne situacije možete dovesti zbog slabijeg vida pogledajte u našem videu gdje donosimo 5 neugodnih situacija u kojima ćete poželjeti imati oštar vid.

Ovakve situacije nisu strane oko 285 milijuna svjetske populacije koja ima problema s vidom. Svake godine na Svjetski dan vida (WSD), drugi četvrtak u mjesecu listopadu, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je upravo to jedan od glavnih međunarodnih zdravstvenih problema. S obzirom na to podiže se svijest javnosti o važnosti dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji.

Kako se oštećenje vida može spriječiti

Oštećenje vida u 80 posto slučajeva može se spriječiti ili izliječiti, a u tom je procesu ključan redoviti pregled kod oftalmologa. Osim onih koji već imaju problema s vidom, na preventivne preglede trebaju dolaziti svi jer što se ranije problem uoči, veća je vjerojatnost da će se riješiti te da kasnije neće doći do komplikacija.

Prvi odlazak na oftalmološki pregled trebao bi biti u dobi od četiri godine. Kod djece je ambliopija ili slabovidnost bolest koja je ustvari prirođena, a ako se otkrije do četvrte godine života i krene na vrijeme s liječenjem, rezultati mogu biti odlični i može se dovesti do potpunog oporavka vida. Ako se otkrije nakon šeste godine života, onda se ne može ništa više učiniti i slabiji vid ostaje za cijeli život. Po urednoj dijagnozi nakon prvog pregleda, dijete bi sljedeći napraviti još nekoliko puta tijekom osnovne i srednje škole, bez obzira ima li smetnje ili ne.

Ni svakodnevne smetnje ili problemi ne bi trebali biti zanemareni u svakoj dobi jer mogu biti povezani s očima, te zahtijevaju i oftalmološku obradu.

Svjetski dan vida u Ghetaldus poliklinici

Evo koji su to simptomi zbog kojih bi se trebali javiti oftalmologu:

  1. glavobolja
  2. problem pritiska u glavi
  3. umor

Uznapredovala bolest očiju u današnje vrijeme

U digitalnom dobu sve je više onih koji pate od sindroma računalnog vida. Ljudi koji provode puno vremena za računalom trebali bi svakih par godina napraviti oftalmološki pregled kako bi se ustanovilo je li računalo ostavilo kakvih posljedica. Ta bolest uzrokovana plavom svjetlosti ekrana toliko je uznapredovala da je dobila i službeni naziv – sindrom računalnog vida. Ovaj sindrom može se spriječiti primjenom zaštitnih naočala za računalo, pravilnom rasvjetom, namještanjem računalnih ekrana te odmorom koji treba napraviti svakih 20 do 30 minuta.

Preventivni pregled oka može spasiti vid

Upravo je razdoblje uoči Svjetskog dana vida pravo vrijeme da obavite oftalmološki pregled. U poliklinici i optici Ghetaldus može se obaviti kompletna usluga. S obzirom na anamnezu pristupaju pregledu vida, mjerenju tlaka i pregledu oka na biomikroskopu. Ako je potrebno, šire zjenicu i rade kompletan pregled oka ili pacijenta šalju u dijagnostički centar gdje se vrše dodatne pretrage, ultrazvuk vidnog polja, OCT. Nakon dijagnoze pacijent se šalje u optiku gdje se može posavjetovati o naočalama i lećama ili se u operacijskoj sali Poliklinike Ghetaldus podvrgnuti manjim zahvatima.

Upravo povodom Svjetskog dana vida Poliklinika Ghetaldus vam poklanja 20% popusta na cijenu operacije mrene (Phaco), VP Octopus (vidno polje), OCT (optička koherentna tomografija). Popust vrijedi do 30. 11. i odnosi se na Dijagnostički centar Poliklinike Ghetaldus, DZ Siget, A. V. Holjevca bb, +385 (0)1 6547 072.

5 neugodnih situacija u kojima ćete poželjeti imati oštar vid

Izabrali smo za vas ...

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji