Evo o čemu trebate voditi računa pri kupnji sunčanih naočala

Podijeli

   

Sunčane naočale nisu samo cool modni dodatak za kojim luduju fashionistice. Odabir kvalitetnih sunčanih naočala koje učinkovito štite od štetnog sunčevog zračenja vrlo je bitan, a mnogi ljudi nisu svjesni toga da neodgovarajuće sunčane naočale mogu naškoditi zdravlju očiju.

Umjesto da pažljivo biramo sunčane naočale koje su najbolje za naše oči, često se pri kupnji fokusiramo samo na oblik, boju ili okvir.

Stručnjaci kažu kako sunčane naočale ne bismo trebali gledati samo kao modni dodatak te da prilikom kupnje pazimo na to da ispunjavaju svoju najvažniju funkciju, a to je zaštita očiju od štetnog djelovanja UV zraka, dijela spektra sunčevog zračenja koji može djelovati na razvoj katarakte i sl.

Evo o čemu trebate voditi računa pri kupnji sunčanih naočala

Dr. med. Iris Urlić, spec. oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus oftalmologije, ističe kako je prilikom odabira veličine okvira bitno da sunčane naočale obuhvaćaju adekvatnu širinu vidnog polja koje gledamo te da su naočalne leće certificirane za UV zaštitu, otporne na pucanje i grebanje te imaju antirefleksnu zaštitu. ‘Svaka modna sezona ima must have dizajn sunčanih naočala za sljedbenike trendova, no oftalmološkoj liječničkoj struci imperativ je visokokvalitetan odabir sunčanih naočalnih leća unutar naočalnih okvira koje štite oči od štetnog djelovanja UV zračenja, posebno u dječjoj dobi, te odabir sunčanih naočala koje su prilagođene anatomiji lica, a posebno regije oka i nosa’, ističe I. Urlić.

Evo o čemu trebate voditi računa pri kupnji sunčanih naočala

Veličina sunčanih naočala mora biti adekvatna te za nekog to mogu biti manji, a za nekog veći okviri naočalnih leća, ovisno o veličini očne regije.

‘Educirani optičar zasigurno će znati preporučiti koja je veličina adekvatna za svakog pacijenta. Kad se pak radi o zakrivljenim sunčanim naočalama, ukoliko imaju dioptrijsku implementaciju s jakim astigmatizmom, moguće je da im one uzrokuju distorziju slike te treba izbjegavati takve oblike’, objašnjava ona.

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatnu kontrolu vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji