Nosiš kontaktne leće? Provjeri znaš li sve o njezi očiju tijekom ljeta

Podijeli

   

Kontaktne leće su dobar izbor, osobito u ljetnim mjesecima. Njihova je velika prednost što pružaju slobodu kretanja, nošenje sunčanih naočala, neovisnost o dioptrijskim naočalama i mogućnost bavljenja svakodnevnim poslovima, sportom i rekreacijom nemjerljivom lakoćom.

Naravno, niti briga o vašim očima tijekom ovog razdoblja ne prestaje. Upravo zbog toga donosimo nekoliko važnih savjeta uz koje ćete izbjeći nepotrebne probleme.

Nosiš kontaktne leće? Provjeri znaš li sve o njezi očiju tijekom ljeta

Plivanje s lećama – da ili ne?

Tijekom plivanja se ne preporučuje uporaba leća, ali ako to ipak činite, neka to budu dnevne leće koje ćete nakon korištenja jednostavno baciti. Budući da su one namijenjene jednokratnoj uporabi, jednostavnije je njima rukovati. S njima su sredstva za dezinfekciju i čišćenje suvišna.

Ako nosite neku drugu vrstu mekih leća vodite računa o njihovoj njezi i higijeni. Nakon plivanja leće očistite jer nečistoće iz vode mogu izazvati iritaciju i infekciju oka. Postoje različite vrste proizvoda za čišćenje, no danas je ipak najpopularnija višenamjenska otopina koja se upotrebljava za ispiranje, dezinfekciju, čišćenje i pohranjivanje leća.

Leće se u kontaktu sa slanom i kloriranom vodom mogu oštetiti, a i ispasti iz oka. Također, kontakt s vodom povećava mogućost nastanka infekcije, zato poštujte pravila o nošenju i održavanju kontaktnih leća!

Leće s UV zaštitom nisu dovoljne za zaštitu od sunčevih zraka te se uz njih preporučuje nositi sunčane naočale s UV zaštitom.

Ako osjećate suhoću oka koristite umjetne suze. S njima će ugoda nošenja leća biti potpuna.

U slučaju iritacije, crvenila oka ili zamućenosti vida, skinite leće i obavezno posjetite svog oftalmologa.

Autor: mr. sc. dr. Dunja Kulaš-Kezele, spec.oftalmolog

Izabrali smo za vas ...

Prijava korisnika

Niste loyalty član?

Naručite se u Poliklinici Ghetaldus

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji

Naručite se za besplatni pregled vida u Ghetaldus Optici

Obavezno polje.
Izričito se slažem s izjavom o povjerljivosti podataka i prihvaćam uvjete korištenja.

Odustani     Pošalji